Rólam

Lassan negyven éve állok a konyha tűzhelye mellett. A kezdet egészen ifjú koromra nyúlik vissza, amikor édesanyám nyaranta egy hónapot szokott volt tölteni szülőhazájában, Erdélyben. Volt, amikor én is mentem vele, volt, amikor csak egyedül utazott látogatóba a rokonokhoz. Egyik ilyen alkalommal, lehettem vagy tizenhárom éves, a hazaérkezésénél nagy meglepetés érte. Éjjel utazott, nem is keveset, kora délelőtt hullafáradtan esett be az ágyába, nem is vett észre semmit a konyhában. Azonnal elaludt. Amikor délután, úgy öt-hat óra tájban kezdett magához térni, hívtam asztalhoz, hogy most már enni kellene valamit. Még egy kicsit kómásan kibotorkált, leült, és szinte azt sem tudta, fel sem fogta mit eszik. Húslevest, és töltött káposztát tálaltam elé, amit automatikus mozdulatokkal emelt a szájához. Már befejezte az evést, amikor valami gyanús lett neki. Megkérdezte, hogy honnan van az étel, amit evett, és ki főzte. Töredelmesen bevallottam, én követtem el, és megijedtem, hogy nem ízlett neki. Tágra meredt szemekkel kérdezte: Te tudsz főzni??? -Azt nem tudom,- feleltem, -de mindenesetre ezt én készítettem.- A csodálkozását értettem, mert soha nem tanított főzni. Én csak mindig ott lábatlankodtam a konyhában, figyeltem, és lestem a fortélyokat. Így történt. Ugyanez az eset esett meg a nagyobbik lányommal is. Őt se nem kellett, se nem lehetett tanítani főzni. Önként érdeklődött, van érzéke hozzá. Ő már kirepült a fészekből, de ha haza látogat, övé a konyha. És ha olyan kedvében lesz legközelebb, és nem bánja, az ő készítményeiről is teszek fel képet, receptet. Érdemes lesz azokat is végig böngészni.

Az oldal története

Nem állt szándékomban sokmilliomodik receptoldalt elindítani. Sőt, egyáltalán nem gondoltam weboldal indítására. Ez egy véletlen műve. Egy hirtelen ötlettől vezérelve ihletet kaptam azoknak a recepteknek a megírásához, amiket saját magam ütöttem össze, vagy alakítottam át az én ízlésemnek megfelelően. Olyan formában, amilyennel még nem találkoztam sehol. Történetbe ágyazva, de mégis szembetűnően a sütéshez, főzéshez szükséges hozzávalók felsorolásával. Aki csak arra kíváncsi, milyen, és mennyi alapanyagból készül az étel, azonnal láthatja, aki szeret egy kicsit a dolgok mögé is látni, annak jó kedélyű olvasmány is. Elárulom azokat a titkokat is, hogy milyen apropóból keletkezett egy-egy új étel. Akik ismernek, tudják, hogy amit és ahogy leírok, az én vagyok. Akik pedig még nem ismernek, ebből meg fognak ismerni.