REFORM REGGELI - HOGY EGÉSZSÉGESEN INDULJON A NAP!
Kéváfantáziák otthon
Sztori:
Mint született kávérajongó, mindig is foglalkoztatott, hogyan lehet kávéházi kedvenceimet házilag elővarázsolni. Természetesen, akinek egy huszonegyedik századi kávékészítő csodagép figyel ki a konyhájából, az kevésbé pénztárcakímélő módon, de megoldotta a problémát. Hát nekem ez eddig még nem jött össze, tehát más utat kellett választanom. Beszereztem egy kézi tejhabosítót, én éppen nem az elektromos fajtát, hanem ami az apró dróthálós felső rész le- és felmozgatásával veri fel a forró tejet. Ezután csak az elkészítés módjára és az alapanyagokra kellett odafigyelnem.
Café Latte
Talán az egyik legnépszerűbb kávécsoda. Ehhez kemény tejhabot kell vernünk, másrészt a tej egyik részét viszont ne habosítsuk fel. Aki próbálta tudja, hogy tejhabot csak forró tejből lehet verni. Tehát a forró tejet egy üveg vagy más hosszú pohárba töltjük és a kemény tejhabot ráöltjük a tetejére. Ezután az eszpresszót, vagy a lefőzött rövid kávét óvatosan csurgatjuk fölülről a tejhab közepére. A forró kávé befészkeli magát a forró tej és a kemény tejhab közé (ez már kémia, okosabbaktól kell kérdezni, miért), ezért lesz olyan csíkos. Ha igazán finom és egészséges kávét szeretnénk, alacsonyabb zsírtartalmú házi tejből (ami kb. 2.8% vagy 1.5% tejnek felel meg) készítsük. Sajnos sok kávéházban az általánosan elterjedt és olcsó dobozos tejeket vagy tejszerű készítményeket használják, tehát otthon még finomabb lehet a kávénk. Természetesen ez a kávé minőségétől is függ. Az elkészített kávét ízlésnek megfelelően édesíthetjük az ismert módon nádcukorral vagy kis mézzel, vagy nyírfacukorral/kókuszvirág cukorral/eritnittel, esetleg steviával is.
Tipp: a kókuszvirág cukor finom karamelles ízt kölcsönöz a kávénak. Esetleg a kevésbé édesszájúak kipróbálhatják édesítés nélkül is, hiszen a tej maga is édeskés ízű. Az elkészült italt díszíthetjük fahéjjal vagy kakaóporral, esetleg érzékenyebbek karobbal.