Csokis csiga

2014.02.25 20:50

 

Csokis csiga:

Sztori:

Gyerekkorom óta rajongok a kakaós csigáért. A bolti hatalmas tekercseket is nagyon szerettem.

Mégis gyerekkori emlékeim közé tartozik, ahogy néztük az öcsémmel anyukámat gyúrni, nyújtani és feltekerni a kis csigákat. Mint minden gyerek, a nyers kakaószirupos csigák annyira étvágygerjesztőek voltak, hogy mi a nyers csigákat akartuk először is megkóstolni.

A kész tepsiket ezután apukám berakta az autó csomagtartójába, és egy ismerős pékség hatalmas kenyérsütő kemencéibe vittük el kisütni. Ez egy fantasztikus családi kaland volt, hiszen nézhettük, amint a pékek segítettek a tepsiket betenni a nagy kemencébe. Amíg a csigák sültek, addig mi, gyerekek, apuval figyeltük a pékeket, ahogy késő este szitálják a lisztet, keverik a tésztákat a hatalmas gépekkel és a deszkákon formázzák a vekniket. Láttuk, ahogy teszik be a hosszú deszkákon a kész cipókat a kemencébe, majd a sült kenyereket kiveszik a lapáttal. Nem mertünk a kemence közelébe menni, annyira forró volt.

Szinte sajnáltuk, amikor kisültek a csigák, mert vége volt az esti pékségbeli kalandunknak.  De azért nem szomorkodtunk sokáig, mert már messziről éreztük a kisült kakaós csigák édes csokis illatát. Mondanom sem kell, hogy már az autóban kiharcoltunk egy-két darabot. J

Tehát a házi kakaós csiga gyerekkorom óta vonz. Ezt próbáltam ismét elővarázsolni, de egészségesebb alapanyagokból. Mivel anyukám receptjét nem találtam meg, kerestem az interneten egy finomnak tűnő receptet és találtam is egy oldalt, amit nagyon szeretek, mivel egészséges alapanyagokkal dolgoznak. Az ő kakaós csigájukat használtam alapreceptnek

https://www.receptmuves.hu/2010/09/kicsi-is-csunya-is-de-lelkiismeret.html

 és kicsit módosítva megsütöttem csokis és diós csigáimat.

Jó étvágyat!

 

Hozzávalók:

Tészta:

30 dkg teljes kiőrlésű zabliszt

2.5 dkg élesztő/instant is lehet

(+ 2-3 csipet nádcukor a felfuttatáshoz)

1 dl tej/gabonatej

30 g vaj vagy kókuszzsír

30 g eritnit

1 tojás

 

Csokikrém:

100 g vaj vagy kókuszzsír

30 g kókuszvirágcukor és 30 g eritnit

20-30 g holland kakaópor ízlés szerint

0.5 -1 dl tej (lehet gabonatej is)

30 g zabkorpa (lehet teljeskiőrlésű zabliszt is)

 

Diós krém:

100 g darált dió

1 – 1.5 dl tej/gabonatej

30 g eritnit és 30-40 g kókuszvirágcukor. Ha nem tűnik elég édesnek, rakhatunk bele még 10-20 grammnyi nyers nádcukrot is.

1 kisebb hámozott és reszelt alma

30-50 mazsola (ízlés szerint kihagyható)

30 g zabkorpa (itt az állag miatt javaslom a zabkorpa használatát vagy egyéb gabonakorpa v. csíra)

 

 

 

Elkészítés:

Felfuttatjuk az élesztőt a tejben a nádcukorral. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, eritnittel és azután összegyúrjuk a tojás sárgájával és a felfuttatott élesztővel. Ha kókuszzsírral dolgozunk, kicsit hagyjuk a sütés előtt szobahőmérsékleten vagy melegebb helyre téve puhulni, mert hidegen sokkal keményebb, mint a vaj. Én zsiradékként joghurtos vajat használtam, könnyebb, kevesebb a zsírtartalma, mint a teljes vajnak.

Ha a tészta kemény, gyúrjuk össze annyi vízzel vagy tejjel/gabonatejjel, hogy lazább, de ne nyúlós tésztát kapjunk. Nem kell megijedni, ha a tészta kicsit csirizesnek tűnik a folyadék hozzáadásától, mivel a gyúrástól, illetve a kelesztéstől ez eltűnik. Mivel a zabliszt kicsit másként viselkedik, mint a fehér búzaliszt, ez teljesen normális.

Rakjuk kelesztőtálba (vagy ruhával letakart tálba) jó meleg helyre egy 1.5 – 2 órára.

A kelés ideje alatt elkészítjük a csokikrémet. A vajat, a kétféle természetes cukrot, kakaóport a tejjel összeolvasztom, majd belekeverem a zabkorpát/teljeskiőrlésű zablisztet és egyenletes sűrűségűre főzőm.

Hűlni hagyom, amíg a tészta kel.

Kelés után a megkelt tésztát egy kicsi (1-2 kanálnyi) teljeskiőrlésű zabliszttel átgyúrhatjuk még, majd a zablisztből szórjunk a gyúródeszkára és nyújtsuk ki a tésztát a lisztezett felszínen. Én jó vékonyra, olyan szűk fél centire nyújtom ki és a tészta felszínét megkenem a tojás fehérjével, majd rákenem a csokikrémet vagy a diós krémet. Feltekerem, és a tekercsből éles késsel hirtelen vágásokkal másfél –két centis csigákat vágok. Attól függően, milyen szélesre-hosszúra nyújtjuk a tésztát, kisebb-nagyobb vastagságú csigák készíthetők. Nekem egy adagból körülbelül 21-24 kisebb csiga lesz.

A sütőt előmelegítem. A felszeletelt csigákat óvatosan sütőpapírral betakart tepsibe helyezem, és nem nagy lángon, én kb. 180-200 fokon szoktam sütni addig, amíg a tészta megpirul.